Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Τα ιερά συμβόλαια

Εδώ και λίγο καιρό ξετιλύγεται το κουβάρι μια από τις πιο σκοτεινές δολοπλοκίες του εκκλησιαστικού κόσμου. Προταγωνιστές σε αυτό το "ιερό" παιχνίδι η μονή Βατοπεδίου από τη μιά και κυβερνητικοί παράγοντες από την άλλη. Η μονή με αρχηγό της τον ηγούμενο από την Κύπρο Εφραίμ ενδίδεται τα τελευταία χρόνια σε επιχειρηματικές κινήσεις με σκοπό την αγοραπωλησία οικοπέδων ανυπολόγιστης εμπορικής αξίας. Με τις κινήσεις αυτές η μονή και οι ιερείς-άρχοντες αυτής ενδίδονται σε ένα εντελώς αντιθετο με τον κοινωνικό χαρακτήρα της εκκλησίας πλουτισμό.
Καποιοι δικαιολογημένα ερωτώνται ποιος ο απώτερος σκοπός του πλουτισμού μιας μονής πέραν του φιλανθρωπικού. Η απάντηση είναι μία: η μονή με τις κινήσεις αυτές προσπαθεί να αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες μονές της Ελλάδος ανεβοκατευάζοντας ανθρώπους σε υψηλά πολιτικά και εκκλησιαστικά αξιώματα.
Παρακάτω θα ήθελα να αναδείξω με γεγονότα το επιχειρηματικό δαιμόνιο κάποιων που θέλουν να λέγονται "δούλοι του Θεού":
Μέσα σε μία νύχτα, ένα δάσος 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη οικοπεδοποιήθηκε από τη Μονή Βατοπεδίου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγνοώντας το τοπικό δασαρχείο.Την ίδια ώρα, ποικίλες συζητήσεις προκαλεί το πάγωμα της διαδικασίας ανταλλαγής που ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς σχεδόν όλες οι εκτάσεις που είχε συμφωνηθεί έχουν ήδη περάσει στα χέρια της Μονής.Μόνο το 2005, 85 οικόπεδα πέρασαν από την μονή Βατοπεδίου σε ιδιώτες στις περιοχές της Μίκρας, της Θέρμης, του Πανοράματος Ωραιοκάστρου και του Θερμαϊκού.
Πέραν των ανωτέρω η μονή αντάλλαξε με το κράτος εκτάσεις μηδαμινής αξίας με οικόπεδα ανυπολόγιστης εμπορικής αξίας στο Λαύριο και στο Ολυμπιακό χωρίο αποκομμίζοντας από τη πώλησή τους σε Κυπριακή εταιρεία ποσά περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης διεκδικούν με τη μορφή αδίστακτων τοκογλύφων τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Κασσάνδρα της Χαλκιδικής στης οποίες μάλιστα στεγάζονται και κατασκηνώσεις για ΑμΕΑ για δεκαετίες, απιτώντας παράλληλα αποζημιώσεις τις τάξεως των 350.000 ευρώ για την αποκαθήλωση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων και την ανοικοδόμιση νέων.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το χρησιμοθηρικό-υλιστικό προσωπείο της ορισμένων κλάδων της Εκκλησίας μας. Βέβαια οι μοναχή της μονής Βατοπεδίου δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν για συνεργάτες τους πολιτικά πρόσωπα κλειδιά που διευκόλυναν τις αγοραπωλησίες και την υπογραφή των ιερών συμβολαίων και οδήγησαν στην απόκτιση εκ μέρους της μονής των οικοπέδων-φιλέτων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

thats amazing story.

Ανώνυμος είπε...

ive done something here to have you a few cents!

macedonian είπε...

Κανείς δε συζητάει για τα "χρυσόβουλα",η αποδοχή των οποίων από το επίσημο Ελληνικό κράτος οδήγησε σε αυτό το χάλι.Κάπου άκουσα ότι είναι νόμιμο,ηθικό όμως?

von Karagian είπε...

O Βουλγαρακης είπε πως ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό αν θυμάσαι καλά φίλε μου. αυτό ΓIA να σου αποδείξω την γελοιότητα και αναξιοπιστία του σημερινού πολιτικού κόσμου. χρυσόβουλα αυτοκρατόρων και φιλοδοξίες καισαρων της κυβέρνησης τείνουν NA βουλιάξουν οικονομικά τον ελληνα πολίτη στο πάτο. NA σου πω και κάτι ακόμα; αν ήμουν πρωθυπουργός θα πετούσα έξω τον αλογοσκούφη και θα έβαζα υπουργό οικονομίας τον εφραίμ. από ότι φαίνεται τα καταφέρνει καλύτερα....!