Μετά το Ιρλανδικό όχι που έβαλε σε σκέψη όλη ολόκληρη την Ενωμένη Ευρώπη και μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Τσεχίας για σοβαρό ενδεχόμενο απόρριψής της μία ακόμη χώρα έρχεται να ταράξει τα νερά. Το Αυστριακό κοινοβούλιο συζητά για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάθε αναθεώρηση της συθήκης την ώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό του Αυστριακού λαού φαίνεται επιφυλλακτικό απέναντι στη Ευρωπαϊκή Ενωση.http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=914587&lngDtrID=245
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Γαλλίας που σε λίγο θα αναλάβει και την προεδρία σε ομιλία του δήλωσε πως δεν νοείται διεύρυνση της ένωσης χωρίς την επικύρωση της ξεπερασμένης πλέον συνθήκης που αδυνατεί να ικανοποήσει της ανάγκες της.
Αυτο που πρέπει να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι η δική μου γνώμη παραμένει έντονα διχασμένη όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι σίγουρα ανάγκη να αναθεωρηθεί. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν διατάξεις της συνθήκης οι οποιες δημιουργούν αμφιβολίες και ενδιασμούς στον κόσμο. Για παράδειγμα η διάταξη με την οποία προβλέπεται η δημιουργία ευρωστρατού στον οποίο θα υπηρετούν στρατιώτες από όλα τα κράτη μέλη και θα συμμετέχει ενεργά σε ειρηνευτικές αποστολές μαζί με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ νομίζω κάθε άλλο παρά δημοκρατική είναι. Πρέπει όμως να πω επίσης ότι διαφωνώ όπως έχω πει και σε προηγούμενη ανάρτηση μου με τη διενέργεια δημοψηφησμάτων καθώς μία τόσο μεγάλη συνθήκη η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και είμαι σίγουρος πως είναι παντελώς άγνωστη στην πλειονότητα του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι αδύντον να απαντηθεί με ένα ναι ή με ένα όχι. Από την μεριά μου το θεωρώ το λιγότερο γελοίο.
Οτι και αν γινει με αυτή την αναθεματισμένη συνθήκη το σίγουρο είναι πως είναι από τις λίγες φορές αν όχι η πρώτη που η ευρώπη εμφανίζεται τόσο διχασμένη. Επισης τα δημοψηφίσματα μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν 100% τη γνώμη του λαού πάνω στη εν λόγω συνθήκη όμως σίγουρα αντικατοπτρίζουν τη δισαρέσκειά και την απογοήτευσή του.
3 σχόλια:
Είμαι φανατικά Ευρωπαιστής με την έννοια μιας ένωσης εθνών που θα τα βάλει επιτέλους με τους κακομαθημένους της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.Είμαι όμως και φανατικά αντίθετος σε αυτό που είναι η Ευρώπη σήμερα:ένα κοντσόρτιουμ επιχειρήσεων με μόνο στόχο την αύξηση του κέρδους τους.Υπό αυτό το πρίσμα όποτε εκδηλώνεται η βούληση ενός λαού (Ιρλανδίας) είναι και μια σφαλιάρα για τη λάθος πλευρά πουέχει τα ηνία ...και μ'αρέσει!
Δύσκολα τα πράγματα για τον κόσμο απ' τη στιγμή που θα αποφασίζει κεντρικά κάποιος για θέματα που αφορούν μιά γωνιά της ευρώπης.
Για ποιά δημοκρατία θα μιλάμε?
Θα γίνουμε χειρότερα από Γιού ές Έϊ!!!
Την καλημέρα μου!!!
Καλησπέρα kikop80. Καλησπέρα makedonian. H E.E έχει καταντήσει πραγματικά μια ξεπερασμένη οικονομική ένωση χωρίς να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την Ε.Ο.Κ παραμόνο στο όνομα. Μια τέτοια ένωση κρατών αν θέλει να να εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής στο διεθνές σκηνικό θα πρέπει να επεκτείνει τις αρμοδιότητές τις και σε άλλους τομείς. Kikop80 το αστείο στην υπόθεση ξέρεις ποιο είναι; ότι ίσχυρίζονται πως η Ε.Ε θα γίνει πιο δημοκρατική με τη νέα συνθήκη και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ευρωπαϊκού λαού στη λήψη αποφάσεων. Τι να πώ.....
Δημοσίευση σχολίου